چرا شیرخواران گریه می کنند؟
-
دکتر سهیلا خزاعی
۱۳۹۷/۰۶/۰۳
قسمت اول:
گریه یک مرحله طبیعی از رشد شیرخوار است، اما هیچ چیز به اندازه گریه شیرخوار موجب آزار والدین نمی شود. تمامی شیرخواران، برخی بیشتر و تعدادی کمتر گریه می کنند و اغلب نگرانی والدین از زیاد گریه کردن آنهاست.
انواع گریه های شیرخواران شامل: جیغ زدن، نق نق کردن، گریه همراه با سرخ شدن چهره و ... می باشد که گاهی اوقات خیلی زود پایان یافته و یا چندین ساعت ادامه می یابد.
شیرخواران خلق و خوی متفاوتی دارند، برخی از آن ها سریع به گریه می افتند و بیشتر از شیرخواران دیگر گریه می کنند. به طوری که آرام کردن آنان مشکل تر است.
اکثر اوقات این دسته از شیرخواران با تغییرات محیطی و یا سر و صدا آشفته می شوند. آن ها معمولا سه نوع گریه دارند:
اولین گریه، در طول روز صورت می گیرد و مادر بعد از مدت کوتاهی با این گریه آشنا می شود.
گریه دوم، ناشی از خشم و عصبانیت است که از نظر بلندی و فرکانس، با گریه های همیشگی شیرخوار متفاوت است.
سومین گریه ناشی از احساس درد است.
به طور کلی، گرسنگی، تشنگی، سنگینی معده، گرما، سرما، خیس کردن و کثیفی و یا احساس درد، دلایل عمده گریه شیرخواران هستند. البته گاهی نیز دلیل گریه آن ها مشخص نیست، ولی در بسیاری از موارد گریه کردن، تنش ها را از جسم و روان آنان خارج کرده، موجب آرام شدن، راحت تر خوابیدن و به آرامی بیدار شدن نوزاد می گردد.
از حدود سه ماهگی به بعد رفتارهایی مانند: مکیدن، غان و غون کردن، تماشا کردن دست ها، غلت زدن، اخم کردن، لبخند زدن و ... جایگزین گریه شیرخواران می شوند و آن ها به تدریج با محیط اطراف خود سازگاری پیدا می کنند. در نتیجه میزان گریه هایشان کاهش می یابد.
در مواردی که والدین تحت فشار هستند، نه تنها تلاش آن ها برای آرام کردن شیرخوار مفید نیست، بلکه هر عکس العمل آنان می تواند باعث تداوم گریه و تحریک بیشتر نوزاد شود. در نتیجه ممکن است در برنامه غذایی و خواب نوزاد تداخل و مشکل ایجاد کند.
به یاد داشته باشید که شیرخوار بی دلیل و یا به خاطر آزار والدین گریه نمی کند.
اگر روش های ارتباط با شیرخوار نادرست باشد و شیرخوار هنگام گریه کردن بیشتر از زمان آرام بودن مورد توجه قرار گیرد، گریه او برای جلب توجه بیشتر والدین افزایش می یابد.
نوزاد حرکات لب و نحوه صحبت کردن شما را می فهمد و گاهی نیز به تقلید از شما دهانش را باز و بسته می کند. او رفتارش را با آهنگ صدای شما هماهنگ می نماید. پس اگر با آرامش و لطافت خاص با او صحبت کنید، ساکت می شود و اگر از صدای بلند استفاده نمایید، ناآرام و مضطرب می گردد. بنابراین پیوسته تلاش کنید که با صدای ملایم و آرام با شیرخواران صحبت نمایید.