مصرف مکمل برای جلوگیری از پوکی استخوان
-
دکتر احسان عمادی
۱۳۹۷/۰۵/۰۷
قسمت اول
چه کسانی به پوکی استخوان مبتلا می شوند؟
در اوایل بزرگسالی، استخوانها بیشترین استحکام را دارند و تا اواخر 20 سالگی چگالی آنها افزایش می یابد. سپس از حدود 35 سالگی به آرامی تراکم استخوان کاهش پیدا می کند. این اتفاق برای همه می افتد، ولی برخی افراد دچار پوکی استخوان شده و سریعتر از حالت طبیعی تراکم استخوانی خود را از دست می دهند. این افراد بیشتر در معرض شکستگی استخوانها قرار می گیرند. در اثر پوکی استخوان، تراکم استخوانها کاهش پیدا می کند. بنابراین احتمال شکستگی آنها زیاد می شود. برخی از افراد نسبت به دیگران بیشتر در معرض این بیماری قرار دارند. پوکی استخوان هم مردان و هم زنان را درگیر می کند. این بیماری در سالمندان متداول است ولی می تواند در جوانی نیز دیده شود.
1- پوکی استخوان در زنان
زنان بیشتر از مردان در معرض این بیماری قرار دارند. زیرا تغییرات هورمونی در ( یائسگی ) به طور مستقیم روی تراکم استخوان اثر می گذارد. هورمون زنانه استروژن برای سلامت استخوانها ضروری است. بعد از ( یائسگی )، سطح استروژن به شدت افت می کند. این امر می تواند سبب کاهش شدید تراکم استخوان شود.
عوامل زیر می تواند احتمال بروز پوکی استخوان در زنان را افزایش دهد:
- یائسگی زودرس (قبل از 45 سالگی)
- هیسترکتومی (برداشتن رحم) قبل از 45 سالگی، به خصوص در مواردی که تخمدانها نیز برداشته شوند.
- به تأخیر افتادن عادت ماهانه بیش از 6 ماه در اثر ورزش سنگین یا رژیم لاغری شدید
2- پوکی استخوان در مردان
معمولا علت پوکی استخوان در مردان ناشناخته است. البته می تواند به سطح هورمون مردانه تستوسترون ربط داشته باشد که باعث سلامت استخوان در مردان می شود. هورمون تستوسترون در سالمندی نیز در بدن مردان تولید می شود ولی با کاهش سطح این هورمون، احتمال بروز پوکی استخوان افزایش می یابد. معمولا علت دقیق کاهش سطح تستوسترون معلوم نیست، ولی دلایل شناخته شده آن شامل موارد زیر است:
- استفاده از داروهایی مانند کورتیکواستروئید خوراکی
- مصرف بیش از حد الکل
- هیپوگنادیسم؛ این بیماری سبب کاهش غیر طبیعی سطح تستوسترون می شود
ادامه دارد...