تب مالت
-
افسانه ضیایی
۱۳۹۷/۰۴/۲۴
تب مالت نوعی بیماری عفونی است که توسط نوعی باکتری به نام بروسلا ایجاد می شود. این باکتری از حیوان به انسان منتقل می شود. گونه های مختلفی از باکتری بروسلا وجود دارد. برخی از این گونه ها در گاو دیده می شود و برخی دیگر در حیواناتی نظیر سگ، خوک، گوسفند، بز و شتر مشاهده می شود. اخیرا محققان موفق به کشف گونه ای جدید از این باکتری در روباه قرمز و برخی موجودات دریایی مثل فک شده اند. تب مالت در حیوانات قابل درمان نیست.
علل بروز تب مالت:
تب مالت در انسان بر اثر مواجهه فرد با حیوان آلوده و یا استفاده از فرآورده های آلوده دامی می باشد. این بیماری به ندرت از انسان به انسان منتقل می شود و معمولا انتقال انسان به انسان به دلیل تغذیه با شیر مادر آلوده به تب مالت اتفاق می افتد. باکتری عامل تب مالت معمولا از طریق مصرف فرآورده های دامی آلوده و غیر پاستوریزه و گاهی اوقات مصرف گوشت نپخته آلوده وارد بدن می شود، البته این بیماری به ندرت از طریق استنشاق و حتی روابط ( ج ن س ی ) با فرد آلوده به باکتری نیز می تواند وارد بدن فرد سالم شود.
چهار نوع از گونه های باکتری عامل تب مالت که بیشترین عوامل ابتلا در انسان هستند عبارتند از:
1- بروسلوز ملیتنسیس: این نوع از باکتری بیشترین عامل ابتلا در انسان می باشد که در گوسفند و بز دیده می شود. این نوع از تب مالت بیشتر در کشورهای زیر مشاهده می شود: اسپانیا، یونان، آمریکای لاتین، خاورمیانه و هند.
2- بروسلوز سوئیس: این نوع از باکتری در خوک وحشی مشاهده شده و مهمترین عامل ابتلا به تب مالت در آمریکا محسوب می شود.
3- بروسلوز کانیس: این از باکتری تب مالت بیشتر از طریق سگ انتقال می یابد. این نوع از باکتری تب مالت در مناطق جنوبی و مرکزی آمریکا، ژاپن و اروپای مرکزی مشاهده می شود.
4- بروسلوز آبورتوس: این نوع از باکتری اغلب از طریق احشام انتقال می یابد و در تمام نقاط جهان قابل مشاهده است ولی بیشترین شیوع آن در کشورهای اروپایی، ژاپن، کانادا، استرلیا و نیوزلند است.
علائم تب مالت:
علائم عمومی تب مالت معمولا مبهم هستند و بیشتر شباهت به علائم آنفولانزا دارند. علائم تب مالت شامل حالات زیر است:
- کمر درد
- احساس کوفتگی و بدن درد
- کم اشتهایی و کاهش وزن
- سردرد
- تعریق شبانه
- ضعف
- درد شکم
- سرفه
علائم معمولا از 5 تا 30 روز پس از آلوده شدن به باکتری بروسلا مشاهده می شوند. شدت علائم بستگی به نوع باکتری آلوده کننده فرد دارد. بروسلا آبورتوس معمولا باعث ایجاد علائم خفیف تا متوسط می شود اما مستعد طولانی و مزمن شدن می باشد. بروسلا کانیس فرد را آلوده می کند اما خوشبختانه به سرعت از بین می رود و اغلب همراه با اسهال و استفراغ است. بروسلا سوئیس باعث عفونت های ناحیه ای می شود یعنی در برخی ارگان های بدن ایجاد عفونت می کند. بروسلا ملیتنسیس اغلب باعث ایجاد علائم ناگهانی و شدید شده و می تواند منجر به ناتوانی بیمار شود.