درباره ویتامین D3
-
دکتر احسان عمادی
۱۳۹۷/۰۲/۰۸
ویتامین D از مهمترین ویتامین های لازم برای بدن است که نوع D3 یا کلسیفرول آن اهمیت و کارایی بیشتری دارد و عملکرد آن شبیه هورمون های استروئیدی است. بیشترین تاثیر این ویتامین بر روی استخوان ها است و این کار را با جذب بیشتر کلسیم و فسفر از روده انجام می دهد.
علت عدم جذب ویتامین D در بدن چیست؟
بسیاری از افراد به میزان کافی ویتامین D3 دریافت نمی کنند و این در حالی است که اگر بطور روزانه و منظم در معرض نور خورشید قرار بگیرید امکان جذب ویتامین D3 وجود دارد اما از آنجا که بیشتر افراد مدت زمان زیادی از روز خود را در محیط های سربسته می گذرانند یا اگر در محیط های باز تردد دارند از کرم های ضد آفتاب استفاده می کنند، نمی توانند میزان مورد نیاز این ویتامین را جذب نمایند. به علاوه اینکه آلودگی هوا و کاهش تابش نور آفتاب در فصل زمستان، جذب ویتامین D3 از طریق نور خورشید را به میزان قابل توجهی کاهش می دهد.
کمبود ویتامین D3 در چه افرادی شایع است؟
1- افراد 50 سال یا بالاتر که پوستشان قادر به ساخت ویتامین D3 نبوده یا افرادی که کلیه آنها قادر به فعال کردن ویتامین D3 در بدن نیست.
2- افرادی که نسبت به قرار گیری در معرض تابش نور خورشید محدودیت دارند، مانند افرادی که در محیط سر بسته کار می کنند و از مکمل های ویتامین D3 نیز استفاده نمی کنند.
3- افراد با پوست تیره به خصوص خانم ها بیشتر در معرض خطر کمبود ویتامین D3 هستند و این امر با عدم مصرف مکمل یا مواد غذایی حاوی ویتامین D3 تشدید می شود.
4- افرادی که دچار کمبود آنزیم های پانکراس، بیماری کرون، فیبروز، کیستیک، بیماری سلیاک و بیماری کبدی هستند یا بخشی از روده یا معده خود را برداشته اند.
5- کودکان و نوجوانانی که در معرض تابش نور خورشید قرار نمی گیرند و از خوردن روزی دو فنجان شیر اجتناب می کنند.
6- کسانی که به شیر آلرژی دارند و به هر دلیلی شیر مصرف نمی کنند.
7- افرادی که اضافه وزن دارند.
8- افرادی که در شهرهای صنعتی و با هوای آلوده زندگی می کنند و به دلیل آلودگی هوا امکان دریافت و جذب مستقیم این ویتامین از طریق تابش نور خورشید را ندارند.
عوارض کمبود ویتامین D در بدن چیست؟
کمبود ویتامین D3 باعث ضعف و خستگی، درد مفاصل، عفونت های مکرر، بیماری های قلبی عروقی، کاهش سیستم ایمنی بدن و افزایش خطر ابتلا به سرطان، دیابت، کاهش تراکم استخوان، کاهش کلسیم و فسفر خون، بیماری خود ایمنی و بیماری های مربوط به اعصاب و روان می شود. در صورت کمبود ویتامین D بدن قادر به جذب کلسیم مورد نیاز نخواهد بود.
همچنین ویتامین D3 از جمله ویتامین هایی است که جذب آن از طریق مواد غذایی کار بسیار دشواری است و به افرادی که از کمبود این ویتامین رنج می برند، به ویژه خانم های باردار و افرادی که اضافه وزن دارند، توصیه می شود از مکمل های ویتامین D3 استفاده کنند.
میزان مورد نیاز ویتامین D3 در روز چقدر است؟
درمان بیماری های ناشی از کمبود کلسیم و ویتامین D3 مانند بیماری های لثه و دندان، پوکی استخوان، برخی سرطان ها و بیماری های قلبی و عروقی از جمله گرانترین درمان ها هستند و همچنین بنابر اعلام مرکز تحقیقات پوکی استخوان کشور، سالانه 51 هزار شکستگی لگن خاصره در کشور رخ می دهد که از این تعداد 50 درصد می میرند و بقیه تا آخر عمر زمین گیر می شوند.
مصرف 1000 واحد ویتامین D بصورت روزانه دوزی است که در کشور های اتحادیه اروپا بسیار بر آن تاکید می شود و این مقدار بسته به شرایط مختلف می تواند بیشتر شود. مثلا افزایش وزن باعث افزایش میزان نیاز ویتامین D می شود که دلایل فیزیولوژیک دارد.