در صورت کمبود آهن چه کارهایی باید انجام دهیم ؟
-
افسانه ضیایی
۱۳۹۶/۱۲/۰۳
اگر فکر می کنید دچار کمبود آهن یا کم خونی هستید موارد زیر را در نظر داشته باشید:
1- به پزشک مراجعه کنید:
اگر فکر می کنید دچار کم خونی یا فقر آهن هستید بهتر است به پزشک مراجعه کنید. پزشک با درخواست یک آزمایش ساده خون می تواند وجود کم خونی و یا فقر آهن را تایید یا رد کند. اگر پزشک برای شما کم خونی فقر آهن را تشخیص داد باید نسبت به درمان آن اقدام کنید. ساده ترین و اولین گام درمان کم خونی فقر آهن مصرف آهن کافی از طریق رژیم غذایی یا مکمل ها می باشد.
2- غذاهای غنی از آهن مصرف کنید:
اگر پزشک تشخیص داد که دچار کمبود آهن هستید باید رژیم غذایی خود را به گونه ای تنظیم کنید تا آهن بیشتری مصرف کنید.
برخی مواد غذایی سرشار از آهن عبارتند از:
-گوشت قرمز و جگر
-سبزیجات دارای برگ سبز مثل اسفناج
-میوه های خشک مثل کشمش و برگه زردآلو
-نخود، لوبیا و سایر حبوبات
-غذاهای دریایی
-مواد غذایی غنی شده با آهن
-دانه ها و مغزها
3- سعی کنید کارهایی انجام دهید که جذب آهن در بدن شما بالا برود:
خوردن ویتامین ث باعث جذب بهتر آهن می شود. مطمئن شوید که به اندازه کافی میوه های سرشار از ویتامین ث استفاده می کنید. سعی کنید بلافاصله پس از مصرف آهن از مصرف برخی غذاها خودداری کنید زیرا این مواد غذایی جذب آهن را مختل می کنند. موادی مثل چای، قهوه، غذاهای سرشار از کلسیم و لبنیات و غلات کامل جذب آهن را دچار اختلال می کنند. بنابراین بهتر است این مواد همزمان با خوراکی های حاوی آهن و یا مکمل های آهن مصرف نشوند.
4- مکمل آهن مصرف کنید:
اگر رژیم غذایی شما به گونه ای است که آهن کافی به بدن شما نمی رسد، اگر دچار کم خونی ناشی از فقر آهن هستید، اگر بر طبق آزمایشات ذخیره آهن بدن شما کم است باید مکمل آهن مصرف کنید.
برای جذب بهتر مکمل آهن بهتر است آن را همراه با آب پرتقال مصرف کنید. مصرف مکمل آهن ممکن است باعث ایجاد عوارض جانبی مانند درد معده، اسهال یا یبوست، سوزش سردل، تهوع و مدفوع سیاه شود. البته این عوارض معمولا پس از گذشت مدتی از مصرف کاهش یافته و به مرور کم می شوند. اگر ناراحتی گوارشی دارید از پزشک یا داروساز بخواهید مکملی را به شما معرفی کنند که کمترین میزان عوارض گوارشی را دارد. برای انتخاب بهترین مکمل با توجه به سن و نیاز بدن خود بهتر است حتما با پزشک یا داروساز مشورت نمایید.