بیماری پوستی صدف (پسوریازیس) چیست؟

 ۱۳۹۶/۱۱/۲۸
بیماری پوستی صدف (پسوریازیس) چیست؟

بیماری پوستی صدف یا پسوریازیس عارضه‌ای مزمن، مکرر و مادام‎العمر است که مشخصه آن پلاک‌های صورتی یا قرمز فلس مانند و ناهموار روی بدن است که غالباً روی پوست سر، کمر، آرنج و زانو، دست و پا ایجاد می‌شود و گاهی کار کردن یا فعالیت‌های معمول را مختل می‌کند. شدت بیماری در تمام بیماران یکسان نیست، برخی بیماران فقط چند لکه دارند، حال آن که عده‌ای از بیماران تقریباً تمام بدنشان پوشیده از صدف است. هر چند دلیل دقیق بروز پسوریازیس مشخص نیست، اما این بیماری مطمئناً مسری نیست. حدود ۲۰ تا ۳۰ درصد از بیماران مبتلا به پسوریازیس از درد مفصلی موسوم به آرتریت پسوریاتیک نیز رنج می‌برند. بیماران غالباً از سفتی و خشکی صبحگاهی مفاصل یا خشک شدن مفاصل پس از استراحت یا نشستن طولانی مدت شکایت دارند. بیماری صدف اگر درمان نشود، باعث آسیب دائمی مفاصل می‌شود.

علل بیماری پوستی صدف چیست؟

گرچه پزشکان درباره علت بیماری پسوریازیس مطمئن نیستند، اما عامل‌های زیر را در بروز آن بی‌تاثیر نمی‌دانند:
- رژیم غذایی نامناسب
- نفوذپذیری غیرطبیعی روده کوچک
- افزایش تعداد سلول‌های T در خون، لایه درم و اپیدرم پوست
- دشواری در گوارش پروتئین
- استرس عاطفی
- ژنتیک
- کمبود ویتامین دی
- عملکرد ضعیف کبد
رعایت رژیم غذایی سالم و مخصوص درمان پسوریازیس به رفع این عارضه پوستی کمک می‌کند.

علائم بیماری پوستی صدف چیست؟

پسوریازیس بیماری پوستی شایعی است که باعث تحریک و قرمزی پوست می‌شود. هرچند بیماری پوستی صدف علائم متعددی دارد، اما از شایع‌ترین علائم آن می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:
- سوزش، خارش یا احساس درد
- ترک خوردن یا خشکی شدید پوست که گاهی به خونریزی می‌انجامد.
- لکه‌های پوستی قرمز رنگ و پوشیده شده با فلس‌های نقره‌ای
- لکه‌های زبر و ناهموار کوچک روی پوست که در کودکان مبتلا به صدف مشاهده می‌شود.
- ورم کردن و خشکی مفاصل
- ضخیم، شیاردار یا حفره حفره شدن ناخن‌ها

شدت علائم بیماری صدف متغیر است، گاهی فقط چند لکه فلسی است و گاهی لکه‌های بزرگی است که بسیار قرمز و سوزناک است.

گونه‌های شایع بیماری پوستی صدف چیست؟

1- پسوریازیس پلاکی

2- پسوریازیس پوست سر

3- پسوریازیس ناخن

4- پسوریازیس خالدار


پسوریازیس پلاکی:
پسوریازیس پلاکی شایع‌ترین نوع بیماری پوستی صاف است که خشکی، برآمدگی و ضایعه‌های (پلاک) پوستی قرمز رنگ و پوشیده با فلس‌های نقره‌ای از علائم آن محسوب می‌شود. پلاک خارش شدیدی دارد و حتی دردناک است. احتمال بروز پلاک در هر نقطه‌ای از بدن، برای مثال داخل دهان و ناحیه تناسلی، وجود دارد.

پسوریازیس پوست سر
همان‌طور که از نام بیماری مشخص است، این نوع پسوریازیس پوست سر را درگیر می‌کند. پسوریازیس پوست سر ناحیه‌های قرمز و خارش‌داری را ایجاد می‌کند که با فلس‌های سفید مایل به نقره‌ای همراه است. بیماران مبتلا به پسوریازیس پوست سر با مشکل شوره مزمن، به ویژه پس از خاراندن سر نیز مواجه می‌شوند.

پسوریازیس ناخن
بیماری پوستی صدف غالباً به ناحیه‌هایی مانند ناخن انگشتان پا یا دست حمله می‌کند و باعث حفره حفره شدن، تغییر رنگ و زائده‌های غیرطبیعی ناخن می‌شود. اگر بیماری صدف ناخن‌ها را درگیر کرده باشد، ناخن را از بستر جدا می‌کند و ناخن می‌افتد. ناخن در بعضی موارد به معنای واقعی کلمه خرد می‌شود و می‌ریزد.

پسوریازیس خالدار
پسوریازیس خالدار نوعی از بیماری پوستی صدف است که در یک بیمار زیر ۳۰ سال تشخیص داده شده است. محرک اکثر موارد پسوریازیس خالدار عفونت باکتریایی است و ضایعه‌های کوچک و قطره مانندی را روی پوست سر، دست و پا ایجاد می‌کند. پوسته باریکی روی این ضایعه‌های کوچک را می‌پوشاند که به ضخامت پلاک در پسوریازیس پلاکی نیست.

تشخیص بیماری پسوریازیس:

بیماری پوستی صدف با معاینه تشخیص داده می‌شود. برای تایید تشخیص نمونه‌برداری از پوست انجام می‌شود و نمونه برای آزمایش آسیب‌شناختی به آزمایشگاه فرستاده می‌شود. مشاهده ویژگی‌های شاخص پسوریازیس زیر میکروسکوپ موید ابتلا به بیماری است.

درمان بیماری پسوریازیس:

هدف از درمان پسوریازیس کاهش التهاب و آهسته کردن رشد سریع و پوسته‌ریزی سلول‌های پوستی است. در حال حاضر هیچ درمان قطعی برای بیماری پوستی صدف وجود ندارد. اگرچه زندگی کردن با تحمل پسوریازیس بسیار سخت است، با این حال روش‌های مختلفی برای تسکین علائم یا حتی پاک کردن کامل پوست وجود دارد.

برای نظر دادن ابتدا باید به سیستم وارد شوید. برای ورود به سیستم روی کلید زیر کلیک کنید.