همه چیز درباره هضم غذا
-
-
۱۳۹۶/۱۱/۲۶
هضم در واقع فرآیندی است که در آن غذای مصرف شده به قطعات کوچک و قابل جذب تبدیل می شود تا بتواند از طریق جریان خون به تمام بدن برسد.
مراحل هضم غذا به صورت کامل در بدن حدود 24 تا 72 ساعت به طول می انجامد. این مدت زمان به عوامل مختلفی بستگی دارد که مهمترین آن نوع غذای مصرف شده می باشد.
چند نکته درباره فرآیند هضم
1- هضم غذا در بدن انسان حدودا 24 تا 72 ساعت به طول می انجامد.
2- فرآیند هضم از زمان ورود غذا به دهان آغاز می شود.
3- اسید معده یکی از عوامل مهم هضم محسوب می شود.
4- بعد از عبور غذا از معده و ورود به روده کوچک بقایای غذای هضم شده توسط معده در معرض شیره های گوارشی، صفرا و آنزیم هایی از کبد و پانکراس قرار می گیرند.
هضم غذا چقدر طول می کشد و به چه عواملی بستگی دارد؟
در بیشتر موارد غذا در مدت زمانی بین 6 تا 8 ساعت از معده وارد روده کوچک می شود و از آنجا به روده بزرگ می رود. زمان دقیق فرآیند هضم غذا متفاوت است و بستگی به عوامل متعددی دارد. برخی از مهمترین این عوامل شامل موارد زیر است:
1- مقدار و نوع غذا
غذاهای غنی از پروتئین و غذاهای چرب مانند گوشت و ماهی نسبت به غذاهای سرشار از فیبر مانند میوه ها و سبزیجات زمان بیشتری برای هضم نیاز دارند. شیرینی ها مثل آبنبات، کراکر و کیک در بین غذاها سریعترین هضم را دارند.
2- جنسیت
در سال 1980 تحقیقی بر روی تعداد زیادی زن و مرد صورت گرفت. نتیجه این تحقیق نشان داد که عبور غذا از روده بزرگ به طور متوسط در زنان 47 ساعت به طول می انجامد، در حالی که این زمان در مردان 33 ساعت است. بنابراین هضم غذا در مردان سریعتر از زنان است.
3- وجود مشکلات گوارشی
بیماری کرون، دیورتیکولیت و سندروم روده تحریک پذیر برخی از مشکلاتی هستند که می توانند روند هضم غذا را کند کنند.
فرآیند هضم چگونه انجام می شود؟
اغلب افراد تصور می کنند که هضم غذا فقط در معده صورت می گیرد، اما این تصور اشتباه است. در حقیقت 3 مرحله جداگانه برای هضم وجود دارد که شامل مراحل زیر است:
1- مرحله هضم دهانی
جویدن غذا باعث می شود غذا به تکه های کوچک تقسیم شده و با بزاق دهان مخلوط شود. یکی از آنزیم های موجود در بزاق آمیلاز نام دارد. آنزیم آمیلاز بر روی کربوهیدرات ها تاثیر گذاشته و آنها را می شکند. در این مرحله غذایی که توسط دندان ها خرد شده و با بزاق دهان مخلوط شده توسط عمل بلع وارد مری و سپس معده می شود تا مرحله بعدی هضم آغاز شود.
2- مرحله هضم در معده
مرحله بعدی هضم غذا در معده صورت می گیرد. در این مرحله نیز آنزیمی به نام پپسین وجود دارد که باعث هضم پروتئین ها می شود. اسید معده یکی از مهمترین عوامل هضم غذا می باشد. اسید معده علاوه بر کمک به هضم غذا باعث از بین رفتن و کشته شدن باکتری ها و ویروس های احتمالی موجود در غذا می شود.
3- مرحله هضم روده ای
مواد مغذی و آبی که از هضم غذا باقی مانده اند از دیواره روده کوچک عبور می کند. این مواد از طریق پرزهای موجود در دیواره روده کوچک جذب خون می شوند و به تمام نقاط بدن برده می شوند تا هر سلول بنا بر نیاز خود از آنها استفاده کند. سپس غذاهای هضم نشده و غیر قابل جذب وارد روده بزرگ می شوند. در روده بزرگ نیز مقداری از آب و حتی برخی از مواد مغذی جذب می شوند. پس از آن مواد دفعی در قسمت انتهایی روده و رکتوم جمع شده و با کمک حرکات روده به صورت مدفوع از بدن دفع می شوند.